top of page
Ara
Nese CEYLAN ZENGİN

Zerdeçal Asya kökenli bir baharattır ve binlerce yıldır da şifalı bitki olarak kullanılmaktadır.

Zerdeçalın populeritesi son yıllarda hızla yükselişe geçti. İçeriğindeki kurkumin adı verilen

etken madde sebebiyle antikanserojen ve antiinflamatuvar yapısıyla bağışıklık sistemini

oldukça güçlendiriyor. Özellikle sporcular üzerine yapılan çalışmalar da hızla artmaktadır.

Sakatlık dönemi ve sonrasındaki kullanımı ve faydaları, bağışıklık sistemini güçlendirmesi,

antrenman sonrası yorgunluğu geciktirmesiyle de sporcuların, hekimlerin ve sporcu

diyetisyenlerinin de fazlasıyla kullanmayı tercih ettiği bir takviye haline gelmiştir.




Sporcularda Kullanım Alanları ve Faydaları Nedir?


Özellikle egzersiz yapan bireyler aslında bir nevi katabolik sürece girmekte yani egzersiz,

metabolik süreçleri ve oksijen tüketimini arttırarak daha fazla serbest radikal oluşumuna

neden olmaktadır ve bu da genel anlamda vücutta inflamasyona sebep olur. Yapılan

çalışmalar zerdeçalın tavsiye edilen dozlarda ve uygun zamanda alındığında özellikle

eklemlerdeki iltihaplanmayı en aza indirdiğini göstermektedir.

Bazı egzersiz türleri sporcularda kas hasarı veya yıkımına sebep olmaktadır ve bu da kanda

kreatin kinaz denilen bir markerın yükselmesiyle anlaşılmaktadır. Yapılan bazı çalışmalar

zerdeçal kullanan sporcularda kreatin kinaz seviyelerinin düştüğünü göstermektedir. Yani kas

hasarını veya yıkımını da önleyebilmektedir.

Üst üste yapılan antrenmanlar veya maç temposu sporcularda fazlasıyla bağışıklık sistemini

de düşürebilmektedir. Mevsim geçişleri veya yorgunluk kaynaklı yemek yiyememe gibi pek

çok problemlerle karşılaşmaktayız. Bu dönemlerde özellikle zerdeçal kullanımının bağışıklık

sistemini oldukça güçlendirdiğine dair pek çok çalışma mevcuttur.


Maksimum Fayda İçin Kullanım Şekilleri Nedir?


Zerdeçalın içindeki etken madde kurkuminin, insan vücudundaki biyoyararlılığı azdır yani

kapsül şeklinde tüketilmesi maksimum fayda için tavsiye edilmektedir. Özellikle karabiberle

birlikte tüketilmesi kurkuminin emilimini arttırmaktadır. Aynı zamanda oral takviyenin 80-

500 mg /gün arasında olması gerekmektedir. Fakat yapılan çalışmalar da 8000 mg gibi fazla

alımlarda herhangi bir olumlu etki görülmediği bulunmuştur.


Zerdeçal Kullanımının Herhangi Bir Sağlık Riski Var mıdır?


Baharat şeklinde kullanıldığında düşük biyoyararlığı olduğu için belli bir tüketim dozu yoktur

ancak kapsül formun yüksek doz alımında yan etkileri olmaktadır. Kanın pıhtılaşmasını

önleyen ilaçlarla (aspirin vb. ) , non-steroid antiinflamatuvar ilaçlarla (majezik vb.) ilaçlarla

kullanımı önerilmemektedir. Bir de temelde yatan bir böbrek rahatsızlığı varsa 30 günden

fazla kullanılmamalıdır. Aç karnınına yüksek dozda alındığında mide bulantısı gibi durumlar

ortaya çıkabilir. Yine de herhangi bir takviye almadan önce mutlaka hekim veya

diyetisyeninize danışın.


Uzm. Dyt. Neşe CEYLAN ZENGİN

Comments


bottom of page