Sakatlık aslında sporcular için en korkulan durum ve çoğu sporcu beslenmenin yanlışlığına
bağlı olarak sakatlık risklerinin artabileceğinin farkında değil.
Sporcularda en sık görülen sakatlık veya spor yaralanması türleri kemik kırıkları , kas, doku
zedelenmeleridir ve aslında çoğunun altında diğer sebeplerin yanında yanlış benslenme
düzeni yatar. Aslında en çok etkilenme yetersiz beslenmede ortaya çıkıyor kas ve iskelet
sistemi yeteri kadar güçlenemiyor ve sık sık sakatlıklar ortaya çıkıyor. Tabi yağ yüzdesi
yüksek sporcularda da özellikle dizlere, bele, ayak bileğine binen yük de fazlalaştıkça sakatlık
riskleri maksimum seviyeye ulaşıyor. Tek tip beslenme şekli en büyük etken. Ya sadece
protein özellikle hayvansal kaynaklı protein tüketimi, ya sadece sebze ağırlıklı beslenme ya
da tam tersi hazır gıdalar ve fast food tarzı beslenmeye bağlı sakatlıklar gözlemleniyor.
Yayınlanan yakın tarihli bir araştıma, vegan, vejetaryen ya da peskataryan diyet yapan
kişilerin daha yüksek kemik kırığı riskini ortaya çıkartabileceğini buldu.
Kalça kırığı riskine bakıldığında , omnivorlara (etçil) beslenenlere kıyasla balık yiyenlerin %26
daha yüksek riske, vejetaryenlerin yüzde %25 daha yüksek riske, veganların ise 2.3 kat daha
yüksek riske sahip olduğu bulundu.
Etsiz kalmak , bu artan riskin suçlusu olmayabilir tabiki ancak kaynağı ne olursa olsun kemik
sağlığı için önemli olan kalsiyum ve protein eksikliğidir.
Sporcular olarak, kemiklerinizi güçlü kılmak ve kırık riskini azaltmaya yardımcı olabilmek için
beslenmenizde protein ve kalsiyum gibi besinleri yeteri kadar almak önemlidir. Ama
beslenmeniz kemik sağlığınızı riske atıyor olabilir mi?
Sonuçlar, tüm hayvansal ürünleri beslenmesinde çıkaran veganların, omnivorlara (çalışmada
et yiyiciledir ) göre toplam kalça, bacak ve omurga kırık risklerinin daha yüksek olduğunu,
balık yiyenler ve vejeteryanların da daha yüksek risklere sahip olduğunu buldu.
Kalsiyum, kemiğin temel bir bileşenidir ve kırılgan kemik hastalığını (osteoporoz) önlemek
için hayati önem taşır. Protein ayrıca kemik sağlığı için de önemli olabilir çünkü bağırsaktan
kalsiyum emilimini artırır ve kemik büyümesini ve gelişimini destekleyebilecek insülin
benzeri büyüme faktörünün üretimini uyarır.
Tabiki sebze her öğünde olmalıdır kilo kontrolü sağlar ve vitamin mineral ve lif alımından
sorumludur.Aynı şekilde meyve de .Kaliteli yağ alımı d dengeli olmalıdır ve zeytinyağı
özellikle kırık riskini minimuma indirmektedir. Tabi ki kolajen alımı. Kıkırdaklar ve bağ doku
için hayati önem taşır.
Kısacası; sporcular her besin türünden gerektiği miktarda yaptığı sporun türüne ve şiddetine
göre beslenmelidir ki bu hem güçlü bağışıklık demek hem de sakatlık risklerini azaltır. Sık
sakatlanan sporcular aslında geriye dönüp beslenmelerini değerlendirerek başlayabilirler ve
mutlaka sporcu diyetisyeniyle çalışmaları gerekmektedir.
Uzm.Dyt. Neşe CEYLAN ZENGİN
Comments